Mirkka Torikka

Täydellinen pihasauna saapui!

Odotettu maanantai 21.6.2021 oli epätodellinen euforinen päivä, jonka elin enemmän hetkessä kuin nuoruuden. Tuona mökkielämämme totaalisesti mullistavana aamuna, en vielä täysin uskonut, että sauna oikeasti saapuisi.

Seuraa somessa:

Aamukahvit lensivät suusta, kun saunan musta julkisivu lipui yhtäkkiä kuorma-auton lavalta näkyviin. Huusin vanhan saunan katolla remppailevaa äitiäni kuin lapsi leikkipuistossa nähdessään jäätelöauton. Äiti, äiti, äitiiiiii se tuli!!! Se on täällä! 

Kun kiipesin mökkitien päälle koskettamaan saunaa, huiputin oman Everestini. Massiivipuupinnan ensisilitys oli miltei pyhä hetki. Fiilis oli kuin lottovoitto, hovioikeuden voitto ja jouluaatto yhdessä. Se oli kuin nousuhumala, mikä tosin saattoi johtua heti aamutuimaan poksautetusta skumpasta ja todella myös olla nousuhumala. 

Uusi tie painui pelättyä vähemmän, kun konkari peruutti epäröimättä saunan kanssa alas mökkipihaan raskaalla kuljetusajoneuvolla, jonka paino oli noin 30 000 kiloa. Mitä taituruutta. Hetkessä sauna olikin jo valmiina paikalleen nostoa varten. Kiepsautus liinojen varassa ympäri ja lasku taitavasti pilariharkkojen päälle. Silmissäni satoi konfetteja. Tarjosin kuljettajalle skumppaa ja taisin kutsua hänet saunomaankin. Hän kieltäytyi kohteliaasti molemmista. Apua miten korkealla sauna tuntui olevan vanhaan verrattain. Tajusin olevani aivan liian lyhyt ottamaan siitä kuvia samantasoisesti. Yksi pilariharkko ei tuntunut yltävän koskettamaan saunan pohjaa, mutta en ajatellut sitä tuossa kohtaa enempää. Varmasti se siitä asettuisi. 

Maisema muuttui hetkessä hurmaavan vieraaksi. Onneksi valitsimme tilata saunan ulkopuolelta (kertaalleen) valmiiksi käsiteltynä. En olisi jaksanut aloittaa heti maalaamaan myöskään saunaa, jonka olimme lisäksi tilanneet kokonaan valmiiksi käsiteltynä. New Saunalta kerrotaan, että löylyhuoneen sisäseiniä käsitellään aika monesti tehtaalla juuri sen vuoksi, että lauteet ja kiuas on asennettu paikoilleen. Lauteet voidaan myös käsitellä tehtaalla valmiiksi Tikkurilan Supi laudevahalla, kuten meidän tapauksessamme oli tehty. Näin ollen harjakaislöylyistä meidät erotti enää vain pesemättömät kiuaskivet, jotka muuten nekin kuuluivat mukaan pakettitoimitukseen. Olipa lauteilla valmiina laadukas laudeliinakin. Täydellistä palvelua.  

Ensimmäiset löylyt

Saunan lämpökäsitelty mäntylattia tuoksui huumaavalle. Kiukaan ensilämmityksestä nousevat maalihöyryt sen sijaan oikeasti huumasivat. Hemmetti. Joskus kannattaisi lukea ohjeet etukäteen. Olin keskittynyt pesemään kiuaskiviä ja etsimään huolella niistä sydämenmuotoiset yksilöt päällimmäisiksi. Tiedostamatta jäi, että bränikkä puukiuas tulee aina esilämmittää ensin tyhjänä suojamaalien pois palamiseksi. 

Ensimmäisistä löylyistä, jotka pääsimme nauttimaan ihan saunan sisäpuolella, en paljoa edes muista. Niin epätodellista se oli. Ylälauteella istui korkealla. Sielunmaisemani avautui isosta maisemaikkunasta täydellisenä, mutta alkuun oudosta kulmasta. Leveällä, lähes takaseinään ulottuvalla keskilauteella istuessa maisema asettui tutuksi. Hetken mietin, olisiko kestävä CLT-elementti voinut mahdollistaa vieläkin isomman ikkunan myös saunaan, mutta ehkä saunatuvan kaltaisessa akvaariossa saunominen ei olisi kovin käytännöllistä. Etenkään silloin kun mökillä on vieraita. Emme tosiaan tilanneet ikkunoihin tummennuksia, mikä olisi ollut kyllä mahdollista. 

Erona aiempaan mökkisaunakokemukseen tällä kertaa en istunut kyyryssä peläten hämähäkkejä. Toki ymmärrän, että uuteenkin saunaan voi tulla hämähäkkejä, mutta ymmärtänette pointin. Kuusilankkulauteet eivät tuntuneet liian kuumilta kovissakaan löylyissä. Pihkaa ei tarttunut pyllyyn. Maisemaikkunasta pystyi vahtimaan lapsia järvessä. Löylyissä oli helppo hengittää. Sieltä ei halunnut pois. Tein tea tree jalkakuorinnan ja kasvonaamion. Lauteilla mahtui makaamaan. Lutrasin itseeni laittoman paljon tuparilahjana lauteilta löytynyttä saunahunajaa. Tällainen itsensä hemmottelu ei tullut mieleenkään vanhassa ahtaassa saunassa. Viihtyvyys on nostettu aivan uudelle tasolle, jonka kaiken potentiaalinen hyödyntäminen vaatii vielä totuttelua. 

Tätä blogia kirjoittaessa aloin etsiä oheen kuvia saunan lauteista. Tajusin, ettei niitä juuri ole tullut otettua. Mustassa näkyy helposti lika ja lauteet pitäisi pestä ennen tyylikkäiden kuvien ottamista. Käytännössä lika ei haittaa, sillä päätin heti alkuun, että sauna on ensisijaisesti käyttöä varten, ei somekuvia, mutta rehellisesti todettakoon, että musta väri on haastava. Se on todella näyttävä ja tyylikäs, mutta armoton paljastaessaan jokaisen irronneen hiuksen ja hiekanmurun.

Suuri sisustus huijaus

En ollut miettinyt saunatuvan sisustusta juuri lainkaan etukäteen. Moni pitää minua sisustusihmisenä, mutta paljastetaan se nyt; en todellakaan ole sellainen. Olen vahvasti virtausten vietävissä. Kadehdin esimerkiksi ystävääni Suvi Penttilää siinä, että hänellä on ollut aina vahva oma tyyli, jolle hän on pysynyt uskollisena jo ainakin kaksikymmentä vuotta sisustustrendien vaihtuessa. Tuossa ajassa itse olen seilannut maalaisromantiikasta skandinaaviseen-tyyliin, joka nyt viimeisimpänä on saanut vaikutteita – yllätys yllätys – bohosta. Todella persoonallista. 

Olen satsannut aikoinaan paljonkin ajattomaan designiin, mutta eihän se mitään erityistä tyylitajua vaadi, jos ostaa Vepsäläiseltä string-hyllyn ja latoo siihen Design Lettersin mukeja? Toj vaaterekki töröttää kerrostaloasuntoni eteisessä Latva-lattianaulakon vieressä muistuttamasta ajasta, jolloin oli varaa satsata sisustukseen. Makuahan se ei silti vaatinut, vaan rahaa. Ja sitä ei kiitos hullun hometaiston enää ole. Nyt sisustus vaatisi kekseliäisyyttä ja persoonallisuutta. Tuloksena tästä saunatupaamme seiniä koristaa K-Raudan ruusukultainen peili ja Ikean NORDRANA-kangaslokerikko. Toimivaa, muttei varsinaisesti anna aihetta luovuudella leveilyyn. No mutta on minulla sentäs jotain persoonallista ja tunnearvokasta. Nimittäin saunaan löysin mummuni vanhat nostalgiset retronaulakot pyyhkeille jostakin 60-luvulta. Meillä kun on saunaan oma kulku, niin pyyhkeet pitää sijoittaa saunaan. Toisaalta ne ovat näin ollen aina ihanan lämpimät kääriytyä. 

Kustannukset

Olen saanut paljon kysymyksiä kustannuksista. Niihin kannattaa varautua aina yläkanttiin. Mehän aloitimme tekemällä mökille ensinnäkin tien, joka jouduttiin traktoreiden ja kuorma-autojen jäljiltä paikkailemaan kaiken kaikkiaan kolme kertaa. Ylimääräiset sorakuormat paukuttivat perustusten budjettia ja hintaa maatöille vanhan saunan siirtoineen ja terassipohjine kaikkineen tuli noin 10 000 euroa. Lisäksi vanhan saunan käyttötarkoituksen muutos ja siirto tontin toiselle laidalle vaati omat rakennusluvat. Uuden saunan rakennusluvat maksoivat n. 500 €. Saunatuvan pintakäsittelyaineet kustansivat muutaman satasen. Tämän lisäksi tulevat vielä sähkötöiden ja työnjohtajamme kustannukset, joita vielä odottelemme. Ja sitten tietysti terassi. Puutavara on nyt kallista, kiitos koronan, joten harkitsemme vakaasti terassin jättämistä ensi kevääseen. Upea Rexener -palju saapuu loppukesästä/alkusyksystä näin ollen jo ennen terassia, mutta syväys onnistuu kuulemma hyvin tässäkin järjestyksessä. Palju-valinnasta on tulossa kokonaan oma postauksensa, kuten myös Kaihdinmaailman Zebra-kaksoiskaihtimista, jotka valitsimme saunatupaan. Nämä molemmat toteutetaan kaupallisena yhteistyönä. Joskus sitten ehkä vielä kaivo ja laituri… ja onpa mökille vedetty valmiiksi jo valokuitukaapelikin. Ehkä joskus voisimme muuttaa asumaan sinne!

Olen saanut heiltä ensiluokkaista palvelua ja ensiluokkaisen modernin pihasaunan, jota voin lämpimästi suositella kaikille!