Tuli kiukaan alla
2.6.2021

Vältä virheet saunan lämmityksessä – Saunamajurin ohjeilla pidennät kiukaan käyttöikää.

– Kuivat puut ovat ensimmäinen asia. Niillä sauna lämpenee ihan eriti lailla.

Saunamajurilla on selkeä näkemys, ettei kosteannihkeillä puilla kannata saunaa lämmittää. Puulajilla ei sen sijaan ole niin suurta merkitystä.

– Monet tykkäävät lämmittää saunaa koivulla. Muut puut kelpaavat kuitenkin yhtä hyvin. Kevyempiä puulajeja täytyy vain polttaa hieman enemmän. Puiden kokonaismassa ratkaisee.

Kiukaan lämmityksessä Ristolla on pari kiukaan käyttöikää pidentävää periaatetta. Tuhkat on syytä tyhjentää aina ennen kiukaan lämmitystä, eikä pesää kannata ahtaa liian täyteen puita.

– Veto kannattaa pitää maltillisena erityisesti, jos käytössä on korkean lämpöarvon koivuklapit. Liian iso valakia polttaa hyvänkin kiukaan äkkiä puhki.

Löylyjen lopuksi Risto heittää muutaman kalikan pesään, jotta kiukaan lämpö kuivattaa saunan.

– Talvella voi vaikka raottaa vähän lasiakin ilmanvaihdon parantamiseksi. Ja vedet kannattaa muistaa tyhjentää.

Saunamajurin ohjeet jatkuvalämmitteisellä kiukaalla varustetun saunan lämmittämiseen.

  1. Avaa pelti. Huolehdi, että hormi on nuohottu ja kiukaan savukanavat puhdistettu ajallaan. Voit lukea lisää saunan huollosta täällä.
  2. Tyhjennä tuhkaluukku. Liian suuri tuhkan määrä estää ilman kierron arinan läpi ja voi aiheuttaa arinan ylikuumenemisen ja rikkoutumisen.
  3. Kasaa puut kiukaaseen. Käytä kuivia pieneksi pilkottuja puita ja lado ne ilmavasti. Täytä pesä enintään puolilleen.
  4. Tarkista riittävä veto. Sytytyksen aikana vetoa säätelevä tuhkaluukku kannattaa olla reilusti auki.
  5. Sytytä tuli. Käytä sytykkeenä tuohta, kiehisiä tai sytytyspalaa. Kuivat, pieneksi pilkotut puut kannattaa sytyttää päältä, jolloin palaminen on alusta asti puhdasta ja ympäristöystävällistä. Sytykkeiden sijoittaminen puiden alle ei ole sekään huono idea, etenkin jos puut eivät ole aivan kuivia.
  6. Lisää puita. Voit käyttää paksumpia puita kuin sytytyksessä ja täyttää pesän enintään 2/3-korkeudelle. Huolehdi sopivasta vedosta. Kun puut palavat puhtaasti, luukun lasi säilyy kirkkaana ja saunan piipusta nouseva savu on lähes väritöntä. Älä anna tulen hiipua liikaa saunomisenkaan aikana.
  7. Saunomisen jälkeen lisää pesään vielä muutama puu. Jälkilämpö varmistaa saunan kuivumisen.

Haaveiletko kotimaisesta löylyvalmiista pihasaunasta? Tutustu pihasaunamallistoomme täällä.

Jaa somessa