22.1.2023

Mökkisauna, puukiuas ja hyvää seuraa – Ehtasaunan saunatutkimus

Suomalaisten mielestä avain parhaisiin löylyihin on tunnelmallinen puulämmitteinen mökkisauna ja sen hyväntuoksuiset, hapekkaat, kosteat ja lempeät löylyt. Mökkisaunan löylyistä nautitaan kiireettömästi hyvässä seurassa virvokkeista nauttien ja välillä uimaan pulahtaen.

Lämmitystavasta yksimielisyys

Yli 600 suomalaista vastasi, kun Ehtasauna kysyi, millaiset ovat lyömättömät löylyt. Suurin yksimielisyys löytyi kiukaan valinnassa. Yli puolet vastaajista mainitsi puulämmityksen olevan hyvien löylyjen salaisuus. Savusaunan mainitsi 22 vastaajaa. Ainoastaan kaksi vastaajaa oli sähkökiukaan kannattajia. Yhden vastaajan mielestä lämmönlähteeksi riittää sähkölasku:

“Sähkölasku seinään ja hikoillaan sitä katsellessa.”

Tuli kiukaan alla

Leppoiset vai kipakat löylyt?

Moni vastaaja otti kantaa saunan lämpötilaan. Lempeiden ja leppoisten löylyjen kannattajat (59 vastaajaa) voittivat kipakoiden ja napakoiden puolestapuhujat (17 vastaajaa). Suurin osa totesi sovinnaisesti, että saunan lämpötilan on oltava sopiva.

“puusaunan sopivan pehmoiset ja lämpöiset löylyt ❤”

Kuivat eivät kelpaa

Kosteita löylyjä arvosti peräti 107 vastaajaa ja saman sukuisia pehmeitä löylyjä peukutti 49 vastaajaa. Yhtä tärkeiksi koettiin hapekkuus eli happirikkaus ja löylyjen ja saunan hyvä tuoksu (molemmat 34 vastaajaa).

“Pihasaunassa sopivan lämpimät, happirikkaat ja kosteat löylyt 🧡🍂🍁👌”

Saunomiseen pitää varata aikaa

Löylyjen lisäksi moni muukin asia pitää olla kohdallaan täydellisen saunakokemuksen saavuttamiseksi. Kiireettömyyden tunne on tärkeä 41 vastaajalle. Sopivan tunnelman mainitsi 21 saunojaa. Moni tykkää katsella saunan ikkunasta avautuvia kauniita maisemia (14 vastaajaa).

“Tunnelma! Sehän vaihtuu joka kerta, seuran mukaan - tärkeintä on että kaikki viihtyvät ja että on aikaa pysähtymiselle. Välillä on ihana jutustella syvällisiä saunan lämmössä, välillä taas nautiskella löylyistä itsekseen ja hiljaisuuden vallitessa. Jokainen kerta on erilainen”

Saunan sijainnilla on väliä - mökkisauna ykkönen

Suomalaiset ovat mökkikansaa ja monen mielestä (41 vastaajaa) parhaat löylyt antaakin mökkisauna. Pihasaunan mainitsee erikseen 25 vastaajaa ja rantasaunan 18 vastaajaa. Järven ranta on erityisen tärkeä niille 14 vastaajalle, jotka haluavat käydä välillä pulahtamassa järvessä tai avannossa.

“Mielellään pitäisi lauteilla olla aito koivuvihta. Nautin pitkistä miedoista löylyistä, en punanahkana. Välillä kylmään suihkuun tai kesällä myös avoveteen. Mukaan kivennäisvettä hörppäiltäväksi.🥰”

IMG_8360 Large

Suomalainen ei tahdokaan olla yksin

Oikeanlaisella seuralla on suuri merkitys 50 vastaajalle. Toisaalta hiljaisuutta ja rauhaa kaipasi 10 vastaajaa. Virvokkeita tykkää nauttia 18 vastaajaa. Vihta eli vasta kuuluu ehdottomasti saunaan 15 vastaajan mielestä.

“Puhdas sauna, hyvä pefletti, saunajuoma ja kunnon määrä vettä kiulussa 🇫🇮👍🏻 kunnon suomalainen nauttii saunomista joka päivä kesät talvet 🤩”

Vastauksissa mainittiin myös saunan puhtaus (6), kertalämmitteinen kiuas (4), oikeanlaiset kiuaskivet (3) ja hyvät lauteet (2). Kysely toteutettiin lokakuussa 2022 Ehtasaunan Instagram- ja Facebook-sivuilla.

“Pitkään pihisevät, syvältä kivikasasta kumpuavat kosteat löylyt; savu- tai kertalämmitteisestä-saunasta.”

Ehta saunat-7231

Apua mökkisaunan hankintaan?

Onko ajatuksissasi hankkia lyömättömien löylyjen mökkisauna?

Me Ehtasaunalla rakennamme mökkisaunat Perhoon tehtaallamme ja toimitamme koko Suomeen yli 1300 saunan kokemuksella.  Mökkisauna on saatavilla niin valmiiksi koottuna kuin itse kasattavana materiaalipakettinakin

Kysy lisää, autamme mielellämme ja tutustu mallistoomme täällä!

Jaa somessa