hirsisaunan käsittely
23.4.2024

Hirsisaunan käsittely

Joko olet pohtinut, miltä haluaisit oman Ehta- piharakennukset näyttävän? Perustoimituksessa saat rakennuksen hirsipinnan kertaalleen käsiteltynä ulkopuolelta kuulto-öljykäsittelyllä. Halutessasi toimitamme hirsisaunat myös täysin käsittelemättä. Tällöin asiakas voi itse päättää, millaisen ulkoasun haluaa. Voit myös halutessasi sovittaa hirsisaunan sävyt yhteen talosi tai mökkisi kanssa. Tässä muutamia vinkkejä modernin pihasaunasi käsittelyyn:

Hirsisaunan ulkopinnat

Hirsipinnat kannattaa sekä pohjustaa että pintakäsitellä mahdollisimman pian rakennuksesi saavuttua. Pohjustusaineet imeytyvät puuhun ja suojaavat puuta vähentäen kosteuden sekä̈ sienten vaikutuksia. Esimerkiksi Tikkurilan Valtti Pohjuste on väritön, syvälle puuhun imeytyvä suoja-aine, joka tekee pinnasta vettä hylkivän sekä suojaa homeelta ja sinistäjäsieneltä. Pohjuste on helppo levittää puupinnalle ja se myös parantaa pintamaalin tarttuvuutta sekä puhtaana pysyvyyttä.

Ehtan esimerkki hirsisaunat on maalattu Tikkurilan Valtti-kuullotella, sävyssä piki. Musta hirsisaunarakennus on tunnelmallinen ja sulautuu kauniisti luontoon. Tasaisen pinnan saamiseksi rakennus vaatii kaksi maalauskertaa. Ensimmäinen kerros on hieman hitaampi levittää, mutta toinen kerros käy joutuisammin. Pintakäsittelyjä tehdessä kannattaa suojata ikkunat ja listat huolellisesti.

Saunan sisätilat

On makuasia, miltä haluat oman rakennuksesi näyttävän. Hirsirakennus näyttää kauniilta myös mahdollisimman luonnollisena, mutta pinnat kaipaavat kuitenkin suojauksen, joten täysin luonnontilaa ei suositella.

Moderniin ulkoasuun sopii valkoinen katto, joka luo korkeusvaikutelmaa ja lisää tilan valoisuutta. Esimerkkisaunassamme katto on maalattu maalarinvalkoisella kahteen kertaan.

Seinissä on käsittelynä Teknoksen 3036, joka on sekoitettuna Uulan Ilona-kuultomaaliin. Tämä käsittely jättää hirren luonnollisen kauniiksi, mutta taittaa pois kellertävyyttä. Tasaisen ja pitkäaikaisen lopputuloksen saaminen vaatii kaksi käsittelykertaa.

Lattia on mäntyä ja sen luonnollisiin ominaisuuksiin kuuluu kellastuminen ajan myötä. Tätä värin muutosta voi estää käsittelyllä. Esimerkkimökissämme Lattiassa on Osmo Colorin värillinen öljyvaha 3040, sävynä kuultava valkoinen. Täysin väritön vaha suojaa lattiaa, mutta ei estä kellastumista.

Hirsisaunan käsittely – Miten se tehdään?

Luonnollinen puu, hillitty vaalea vai dramaattisen tumma – sinä valitset miltä rakennuksesi näyttää!

Hirsisaunassa puupinnat ovat kovalla kulutuksella ja vaativat suojauksen. Hyvä vaihtoehto on Tikkurilan Supi Laudesuoja, joka on kosteudelta ja likaantumiselta suojaava parafiiniöljy. Se imeytyy puuhun jättäen luonnollisen pinnan ja syventää lauteiden omaa sävyä.

Jos kaipaa väriä saunaan, on Tikkurilan Supi Saunavahaa saatavilla kolmessa valmissävysssä; mustana, harmaana ja valkoisena. Esimerkkisaunamme on käsitelty täysin värittömällä vahalla.

Ennen käsittelyä hirsisauna kannattaa pestä kevyesti. Sitten sekoitetaan Supi Saunavaha huolellisesti ja sekoittamista kannattaa jatkaa myös käytön aikana. Homma sujuu näppärästä vaahtomuovisiveltimellä. Saunavahaa kannattaa levittää yhteen kertaan puunsyiden suuntaisesti ja laittaa vain sen verran, mitä puu imee kertalevityksellä.

Ehta hirsisaunan lattia on lämpökäsiteltyä mäntyä, joka pärjää myös ilman käsittelyä.

Jaa somessa