20.4.2021

Saunamajuri Risto tuntee hyvien löylyjen salaisuuden – nämä kaksi elämällekin välttämätöntä asiaa ratkaisevat saunassa.

Saunamajuri Risto naputtelee pihasaunan kattoa Ehtasaunan tuotantohallissa Perhossa. Eläkepäivät lähestyvät ja turha höntyily on jäänyt nuoremmille. Risto ehtii hyvin jakaa ajatuksiaan siitä, mitkä seikat saunassa ratkaisevat löylykokemuksen.

Saunamajurin sääntö nro 1: Riittävästi lämpöä

– Tärkeintä on tietysti, että kiukaassa riittää löylyä. Jos kiukaassa ei ole tarpeeksi tehoja tai se ei ole riittävän kuuma, niin hiki kyllä tulee, mutta se on tuskanhiki.

Toisaalta Risto varoittaa lämmittämästä kiuasta liian kauan ennen kylpemistä. Polttavan kuumaksi lämmitetyt lauteet ja seiniin varautunut lämpö heikentävät saunomiskokemusta.

– Saunan pitää olla riittävän iso ja kiukaan sopivan kokoinen.

Risto on oppinut luottamaan Harvian kiukaisiin, koska niiden rakenne edesauttaa saunan lämpeämistä talvellakin. Ilma kiertää kiukaan kautta hyvin ja sauna lämpenee kauttaaltaan kylmälläkin kelillä. Viime kesänä Risto kokeili toisen merkkistä kiuasta, mutta löylyt jäivät muutamaan kertaan.

– Rouva ei halunnut lähteä saunaan palelemaan, joten se kiuas sai lähteä. Asensin tilalle Harvian.

Saunamajurin sääntö nro 2: Riittävästi happea

Risto tykkää saunoa pitkään ja hartaasti. Se ei onnistu, jos saunasta loppuu happi kesken. Ilmanvaihdon tulee olla kunnossa. Puulämmitteisessä saunassa ratkaisee korvausilma, jota tulee olla saatavilla riittävästi.

Pieni räppänä ei riitä. Tarvitaan useampi venttiili tai sitten esimerkiksi lattian ja seinään väliin jätetty rako, jollainen löytyy Ehtasaunoista. Saunassa on Riston mukaan hyvä olla myös avattava ikkuna.

– Saunassa istuu vaikka useamman tunnin, kun välillä raottaa lasia.


Haaveiletko kotimaisesta löylyvalmiista pihasaunasta? Tutustu pihasaunamallistoomme täällä.

Jaa somessa