Tumma pihasauna sisältä
18.1.2023

Saunan mitoitus – miten valita tai rakentaa sopivan kokoinen sauna?

Saunomiseen vakavahkosti suhtautuvat saunaharrastajat saattavat usein tuoda saunaa mitoitettaessa esiin vanhan myytin, eli “löylyn lain”, joka kuuluu seuraavasti:

“Kun istut lauteilla niin katso, että löylykivet ovat varpaittesi tasalla ja katto vajaasti vihdan ulottuvilla.”

Näin linjasi saunan mitoituksen tärkeyttä suomalainen arkeologi, tutkimusmatkailija ja kansatieteilijä Sakari Pälsi (1882-1965).

Myytit on kuitenkin tehty murskattaviksi, eikä löylyn lakikaan ole kestänyt aikaa kovin hyvin saunojen arkkitehtuurin ja kiukaiden kehittyessä.

Saunan mitoituksessa ei siis kannata ripustautua vanhaan “lakiin” liian ryppyotsaisesti.

Esimerkiksi Ehtasaunojen pihasaunoissa käytetään laadukkaita Harvian kiukaita ja kiukaan takana kiertävää suojaseinää. Tämä suojaseinä lämpenee kiukaan lämmetessä ja lämmittää lattialta nousevaa ilmaa. Näin varpaat eivät lauteilla varmasti palele, vaikka ne eivät aivan kiukaan tasalle aina pienissä pihasaunoissa nousekaan. Pääasia on nimittäin hyvät ja pehmeät löylyt.

Mutta minkä kokoinen sauna on hyvä vaikkapa nelihenkiselle perheelle? Entä kuinka korkealla saunan katon tulisi olla?

Kokosimme kattavan tietopaketin saunan mitoituksesta. Lue alta lisää näistä aiheista:

 • Hyvä tietää: saunan mitoitus
 • Saunan korkeus
 • Istuinalan koko
 • Minkä kokoinen sauna on sopiva?
  • 1-2 hengelle?
  •  Perheelle?
  • Isommalle porukalle?
 • Miten saunan mitoitus kannattaa aloittaa?

Hyvä tietää: saunan mitoitus

Paras saunan koko riippuu tavoitteistasi ja tarpeistasi. Jos haluat saunan vain itsellesi tai perheellesi, pienempi sauna saattaa olla riittävä. Jos taas aiot järjestää isompia saunailtoja tai saatat tarvita saunan myös liikuntarajoitteisille henkilöille, tarvitset suuremman saunan.

Huomioi saunan mitoituksessa muun muassa nämä asiat:

 1. Saunan koko: Huolehdi että saunassa on riittävästi tilaa istua ja liikkua mukavasti.
 2. Saunan sijainti: Saunan sijainti vaikuttaa mm. sen käytettävyyteen. Myös saatavilla oleva tila vaikuttaa siihen, minne saunan voi sijoittaa.
 3. Lämmitysratkaisu: Valitse sopiva lämmitysratkaisu saunan koosta ja tarpeista riippuen.
 4. Saunan varustelu: Huolehdi että sauna on varusteltu tarpeellisilla varusteilla, kuten lauteet, saunavalo ja kiuas.
 5. Turvallisuus: Huolehdi että sauna on turvallinen käyttää. Huolehdi esimerkiksi että lämpötila ei ylitä suositeltua maksimiarvoa.

Saunan korkeus

Yleensä suositeltu saunan korkeus on noin 220-240 cm. Tämä korkeus tarjoaa riittävästi tilaa istua ja liikkua mukavasti sekä mahdollistaa myös hyvän ilmanvaihdon. Korkeammassa saunassa on myös helpompi hengittää, sillä korkeudella höyry leviävää paremmin saunatilassa.

Katon ja ylälauteen väliin olisi hyvä jäädä tilaa noin 100-120 cm tilaa. Kun saunan korkeus on optimaalinen, et lämmitä turhaa tilaa, eikä sauna ole liian kuuma tai kylmä.

Istuinalan koko

Yhden henkilön istuinalan leveys lauteilla tulisi olla noin 60 cm. Tällöin ympärillä on mukavasti tilaa.

Istuimen/lauteen syvyys olisi hyvä olla noin 50-60 cm mukavaan saunomiseen.

Minkä kokoinen sauna on sopiva?

Saunan mitoitus 1-2 henkilöä

1-2 hengelle?

Yhdelle-kahdelle henkilölle riittää yleensä pieni sauna, jonka tilavuus on noin 3-5 m³. Tällainen sauna mahtuu hyvin esimerkiksi kylpyhuoneeseen tai erilliseen saunatilaan. Pienen saunan tilavuus riittää parille henkilölle mukavasti ja se on myös taloudellisesti järkevä vaihtoehto. Kuitenkin jos haluat saunan jossa on tilaa liikkua ja istua niin tarvitset kooltaan suuremman saunan.

Katso yltä esimerkkejä 1-2 hengen kokoisen saunan mitoituksesta.

 

Saunan mitoitus 4-6 henkilöä

Perheelle?

Perheen sauna tarvitsee enemmän tilaa kuin yhden-kahden henkilön sauna. Suositeltava tilavuus perheen saunalle on noin 6-10 m³. Tällainen sauna mahtuu hyvin esimerkiksi erilliseen saunatilaan, kellariin, kotipihalle tai kesämökille. Suuremmassa saunassa on tilaa istua ja liikkua mukavasti, ja se tarjoaa myös mahdollisuuden järjestää isompia saunailtoja. Jos perheessä on lapsia, kannattaa huomioida myös lasten turvallisuus.

Katso yltä esimerkkejä 4-6 hengen kokoisen saunan mitoituksesta.

 Saunan mitoitus 7-12 henkilöä

Isommalle porukalle?

Isolle porukalle tarkoitetun saunan tilavuus voi vaihdella riippuen porukan koosta ja tarpeista. Yleensä suurempi sauna tarjoaa enemmän tilaa istua, liikkua ja järjestää isompia saunailtoja. Suositeltava tilavuus isolle porukalle on vähintään 10-15 m³, jotta kaikille on riittävästi tilaa. Tällainen sauna sopii esimerkiksi erilliseen saunatilaan, kotipihalle tai kesämökille. Huomioitava kuitenkin että suurempi sauna vaatii enemmän lämmitystehoa ja se on kustannukseltaan kalliimpi.

Katso yltä esimerkkejä 7-12 hengen kokoisen saunan mitoituksesta.

Miten saunan mitoitus kannattaa aloittaa?

Saunan mitoitus voi tuntua haastavalta, mutta seuraavat askeleet voivat auttaa sinua alussa:

 1. Määritä tarpeesi ja tavoitteesi: Mieti kuinka usein aiot käyttää saunaa, kuinka monta henkilöä saunassa yleensä on.
 2. Selvitä saatavilla oleva tila: Selvitä minkä kokoinen sauna mahtuu saatavilla olevaan tilaan.
 3. Valitse lämmitysratkaisu: Valitse sopiva lämmitysratkaisu saunan koosta ja tarpeista riippuen. Huomioi esimerkiksi saunan lämpenemisaika ja käytettävä lämmitystapa.
 4. Valitse varusteet: Valitse tarpeelliset varusteet saunalle, kuten lauteet, valaistus ja kiuas. Huomioi myös turvallisuus ja saunan käytettävyys.
 5. Suunnittele sauna: Suunnittele sauna ja huomioi kaikki edellä mainitut tekijät. Huolehdi että sauna on tilava, turvallinen ja käytettävä.
 6. Konsultoi ammattilaista: Jos olet epävarma saunan mitoituksessa, konsultoi ammattilaista, joka voi auttaa sinua suunnittelemaan saunan.
 7. Valmiina vai itse tehden: Tarjolla on useita saunavalmistajia, joilta saat saunan avaimet käteen -periaatteella. Jos osaamista riittää, voit myös toteuttaa saunan itse.

 

Kiinnostaako pihasauna tai saunamökki?

Haluaisitko kotipihalle tai mökillesi aitoa saunatunnelmaa pihasaunan tai saunamökin muodossa? Me toimitamme valmiit saunat avaimet käteen -periaatteella kaikkialle Suomeen.

Tutustu laajaan mallistoomme kaiken kokoisia saunoja täällä ja ota yhteyttä – autamme mielellämme!

Jaa somessa