Saunan väri - vinkkejä saunan sisäseinien käsittelyyn
6.10.2022

Saunan väri – vinkkejä saunan sisäseinien käsittelyyn

Saunan väri on tärkeä osa saunan ja löylyhuoneen tunnelmaa yhdessä valaistuksen, maisemien ja materiaalivalintojen kanssa. Saunan väri on myös edullinen ja tehokas tapa muuttaa saunan tunnelmaa – käsittelyaineet eivät ole kalliita ja suurten pintojen, kuten saunan seinien, käsittely tekee taatusti muutoksen tunnelmaan.

Saunoissa luonnollisuus ja harmonia ovat asioita, joita moni väreissä ja tunnelmassa tavoittelee. Saunaan mennäänkin paitsi puhdistumaan niin myös rauhoittumaan.

Suosituimmat saunan värit ovat puun värit sävytettynä vaaleasta tummaan. Yleisimmät ja suosituimmat saunan värit ovat luonnollinen puu sekä tumma, liki musta sävytys.

Myös Ehtasaunan löylyvalmiit hirsisaunat on mahdollista saada sekä vaaleana että tummana versiona. Me annoimme saunojemme väreille nimet Kuusi ja Piki, ja voit tutustua niihin tämän artikkelin kuvituksissa.

Tässä artikkelissa käsittelemme seuraavia aiheita:

 • Millaisia saunojen käsittelytapoja on olemassa?
 • Voiko saunan pinnat jättää käsittelemättä?
 • Miten saunan värjäys ja pintakäsittely tehdään?
 • Vinkkejä saunan värin valintaan ja pintakäsittelyyn
 • Mitä tuotteita me Ehtasaunalla käytämme?

 

aunan väri on tärkeä osa saunan ja löylyhuoneen tunnelmaa

Millaisia saunojen käsittelytapoja on olemassa?

Markkinoilla on olemassa paljon erilaisia vaihtoehtoja saunan värin ja käsittelytavan valintaan. Valintaan vaikuttaa eniten se, millaisen lopputuloksen ja värin saunaan haluat, sillä vahoja, saunasuojia ja kuultomaaleja saa melkein missä tahansa sävyssä. Esimerkiksi mattapintaa haluavalle hyviä vaihtoehtoja ovat vaha tai parafiiniöljy.

Saunan voi maalata peittävästi, mutta yleisempi pintakäsittely on öljy tai jonkinlainen kuultokäsittely, joka jättää puun syyt näkyviin. Saunan käsiteltäviä pintoja ovat:  lauteet, seinät katto ja muuri.

Mahdollisia saunan puuosien käsittelyaineita:

 • öljyt, kuten parafiiniöljy
 • vahat
 • saunasuojat
 • kuultomaalit

Huomioita eri käsittelytavoista:

 • Vahatut pinnat kestävät vuosia ilman uutta käsittelyä. Parafiiniöljykäsittely kannattaa uusia noin 4 kertaa vuodessa.
 • Parafiiniöljy on väritön vaihtoehto, mutta myös myrkytön ja luonnonmukainen valinta.
 • Lauteissa tiivis maali- tai lakkapinta saattaa tuntua kuumalta ihoa vasten.
 • Monta kerrosta saunasuojaa tukkii puun hengittävyyden, eikä sauna enää toimi oikein.

Voiko saunan pinnat jättää käsittelemättä?

Saunan pintoja ei ole pakko käsitellä. Pintojen käsittely suojaa pintoja kuitenkin likaantumiselta sekä kosteudelta. Lämpökäsitellyt puulajit kestävät saunassa myös ilman pintojen erillistä käsittelyä, sillä lämpökäsittely vähentää veden imeytyvyyttä puuhun. Kuitenkin myös puuosat, joita ei ole lämpökäsitelty, voi jättää ilman suojakäsittelyä, mutta se hankaloittaa pintojen puhtaanapitoa.

Pintojen käsittelyllä on myös esteettinen puoli. Pinnat pysyvät puhtaampina ja käsittelyllä on mahdollista esimerkiksi sävyttää pinnan väriä. Saunan puupintojen käsittely myös pidentää niiden käyttöikää.

 

Sauna väri lattia seinä

Miten saunan värjäys ja pintakäsittely tehdään?

Saunan värjäys ja pintakäsittely on aina syytä tehdä huolella, jotta saat kauniin lopputuloksen, joka kestää useita saunareissuja.

 1. Puhdista pinnat, käytä joko maalin- tai saunanpesuainetta.
  • Jos pinnat kuivuttuaan näyttävät kiiltäviltä, ne kannattaa hioa himmeiksi ja poistaa hiontapöly.
 2. Valitse saunaasi oikea tuote.
  • Onko saunassa aiempia käsittelyjä, mitä? Mitä puuta saunassa on käytetty ja missä kunnossa se on? Onko puu kellastunutta?
  • Kysy tarvittaessa apua ammattilaiselta
 3. Kertakäsittely riittää.
  • Levitä käsittelyaine kerran ja puun syiden suuntaisesti.
 4. Kun käsittely on kuivunut, esilämmitä ja tuuleta sauna.

Vinkkejä: saunan väri ja pintakäsittely

 1. Saunan väri vaikuttaa tunnelmaan ja mielikuvaan tilan koosta. Mustalla luot intiimimpää savusaunan tunnelma. Valkoinen luo rauhoittavan, avaran ja puhtaan tunnelman.
 2. Jos vaihdat saunan väriä, niin tummempi väri on aina helpompi päivittää vaalean päälle, kuin toisinpäin.
 3. Muista aina puhdistaa pinnat ennen käsittelyä. Parafiiniöljylle riittää kunnon pesu ennen uutta käsittelyä. Saunasuoja kannattaa hioa kokonaan pois.
 4. Suojatuotteet sisältävät usein muovia ja näillä käsitellyt pinnat ovat pakko käsitellä uudelleen samankaltaisella tuotteella.
 5. Jos pintakäsittelit saunan, niin älä hyppää heti löylyihin. Esilämmitä ja tuuleta sauna ensin!

 

Sauna väri pukuhuone

Mitä tuotteita me Ehtasaunalla käytämme?

Ehtasaunan löylyvalmiita pihasaunoja on saatavissa tummaksi tai vaaleaksi sävytetyillä sisätiloilla/löylyhuoneilla. Verkkosivuillamme eri sävyistä käytetään nimityksiä Kuusi ja Pihka, ja oletkin nähnyt niistä kuvia tässä artikkelissa.

Käytämme pihasaunojemme käsittelyssä kotimaisia Tikkurilan tuotteita:

Kiinnostuitko?

Haluatko tietää lisää saunojen väreistä tai käyttämistämme tuotteista? Kiinnostaako valmiin pihasaunan tai saunamökin hankinta? Ota yhteyttä, niin autamme mielellämme. Tutustu myös pihasaunamallistoomme täällä.

Jaa somessa