30.9.2021

Saunomisen terveyshyödyt

Omakohtaisiin kokemuksiin pohjautuen olemme pitäneet lähes itsestään selvänä, että saunomisella on positiivinen vaikutus terveyteemme. Mutta onko näin todella? On ilahduttavaa saada tieteellisistä tutkimuksista varmuutta kokemuksille. Alla keskeisimmät havainnot saunomisen terveysvaikutuksista.

Treeniä sydämelle

Säännöllinen saunominen ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja. Laajassa Itä-Suomen yliopistossa tehdyssä saunan terveysvaikutuksiin keskittyneessä tutkimuksessa saatiin selville, että saunominen on hyvinkin tehokas tapa välttää näitä sairauksia. 4-7 kertaa viikossa saunovilla riskit vähenevät jopa 65% ja 2-3 kertaa saunovilla riskit vähenevät 20%. Tutkimusta vetäneen professori Jari Laukkasen mukaan syitä tähän ovat mm. saunomisesta johtuva alentunut verenpaine sekä kohonnut syke. 

Parempi muisti

Suomalaisten ikää ja ikääntymistä selvittäneessä tutkimuksessa saunomisesta löydettiin ehkäiseviä tekijöitä dementiaan ja alzheimerin tautiin. Tutkimuksen mukaan saunomalla 4-7 kertaa viikossa riskit sairastua dementiaan ja alzheimerin tautiin voivat pienentyä jopa 60%.

Paremmat yöunet


Useasti saunan jälkeen kehon täyttää rauhoittava väsymyksen tunne. Tutkimuksien mukaan myös unenlaatu ja pituus paranee. Saunoessa kehon lämpötilan muutokset vaikuttavat hormonitoimintaan. Endorfiineja vapautuu ja tämä luo rauhoittavan väsymyksen tunteen ja nukahtaessa antaa paremmat yöunet.

Liikuntaa ilman liikkumista

Saunan vaikutukset ruumiiseen on hyvin samanlaiset kuin liikunnan. Syke nousee, keuhkojen kapasiteetti kasvaa, verenkierto nopeutuu ja keho alkaa hikoilemaan. Saunomista voidaan verrata kevyeen liikuntaan, mutta kokonaan se ei sitä korvaa.

Entäs lämpösokkiproteiinin vaikutukset?

Tutkijat ovat osoittaneet, että ikääntymiseen liittyvät sairaudet kasvavat riippuen siitä, miten ihmisen solut vastaavat lämpöä ja muita stressiä. On myös havaittu että lämpöshokkiproteiinit tukevat solun muiden proteiinien toimintaa. Tämän uskotaan vähentävän ikääntymiseen liittyviä sairauksia. 


Lämpösokkiproteiineja syntyy kun keho joutuu stressitilaan kuten saunan lämpöön. Julkisuuteen noussut amerikkalainen tutkija Dr. Rhonda Patrick on tutkinut lämpösokkiproteiineja sekä saunomisen vaikutusta pitkäikäisyyteen. Hän suosittelee saunomaan niin usein kuin mahdollista ja pitää saunomista merkittävänä tekijänä pitkäikäisyydessä.

Lähteet:

https://www.nature.com/articles/s41371-017-0008-z

https://academic.oup.com/ageing/article/46/2/245/2654230

http://epub.lib.aalto.fi/en/ethesis/pdf/12916/hse_ethesis_12916.pdf

https://www.rejuvcryo.com/the-science/health-benefits-of-sauna-cold-exposure

Jaa somessa