Pihasauna omakotitalon pihaan
1.12.2022

Pihasauna omakotitalon pihaan – mitä se vaatii?

Onko haaveissasi hankkia pihasauna omakotitalon pihaan? Se on hyvä, helppo ja edullinenkin idea, jos haluat saada saunatunnelmaa omakotitalosi pihalle. Kiistämätön totuus nimittäin on, että pihasaunassa puiden rätistessä kiukaan tulipesässä, löylyt tuntuvat aivan erilaisilta kuin vaikkapa pienessä sähkösaunassa.

Pihasauna omakotitalon pihaan edellyttää kuitenkin muutaman seikan muistamista. Kokosimme tähän artikkeliin listan muistettavista asioista, jotta saunan hankintasi sujuisi helpommin.

Tässä artikkelissa käsittelemme seuraavia aiheita:

-Tarvitseeko omakotitalon pihaan rakennettava sauna luvan?
-Millaiseen paikkaan pihasauna tulee sijoittaa
-Millaiset perustukset pihasauna omakotitalon pihaan vaatii?
-Mitä pihasauna omakotitalon pihaan maksaa?

Autamme myös mielellämme, jos sinulle herää lisää kysymyksiä pihasaunan hankinnasta.

 

Tarvitseeko omakotitalon pihaan rakennettava sauna luvan?

Jotta pihasauna omakotitalon pihaan on ylipäätään mahdollinen, tulee tontillasi olla jäljellä tarvittava määrä rakennusoikeutta. Tähän saat apua oman asuinpaikkakuntasi rakennusviranomaisilta.

Pihasauna tarvitsi rakennusluvan vuoden 2023 loppuun. Pihasaunan rakennuslupakäytännöt kuitenkin muuttuivat, kun hallitus hyväksyi syksyllä 2022 lakiesityksen, jonka mukaan alle 30 neliön pihasaunan voi jatkossa rakentaa ilman rakentamislupaa. Laki tuli voimaan vuoden 2024 alussa.

Lue lisää rakennusluvasta sekä muun muassa sen hankinnasta ja hinnasta artikkelistamme: Tarvitseeko pihasauna rakennusluvan?

Millaiset perustukset pihasauna omakotitalon pihaan vaatii?

Millaiseen paikkaan pihasauna tulee sijoittaa?

Omakotitalon pihaan tulevan pihasaunan sijoittelussa on syytä huomioida muutamia seikkoja:

 1. Tutustu tontin asemakaavaan ja selvitä tarvittavat asiat kunnan rakennusvalvonnasta. Onko pihasaunan sijainnille, värille tai rakennusmateriaaleille rajoituksia? Onko rakennusoikeutta jäljellä ja kuinka paljon?
 2. Mitä keskeisemmällä paikalla tai pienempi tontti on, sitä tiukemmat vaatimukset sijoittelulla ja suunnittelulla on. Isommalla ja syrjäisemmällä tontilla pihasaunan sijoittelun vaatimuksetkin ovat pienemmät. Ota mukaan hyvä suunnittelija tai kysy neuvoa saunavalmistajalta – me autamme mielellämme.
 3. Huomioi ilmansuunnat ja naapurit. Osoittaako mahdollinen terassi aamu- vai ilta-aurinkoon? Minne saunan savu kulkeutuu – vältä savun kulkeutumista suoraan naapurin tai oman talon ikkunoista sisään.
 4. Mistä mahdollinen vesi ja polttopuut kannetaan saunalle. Onko sijoittelussa huomioitava polttopuiden säilytyspaikka? 
 5. Jos omakotitalosi sijaitsee asemakaava-alueella, kaavassa usein määrätään rakennusten sijoittelu ja vähimmäisetäisyys tontin rajasta. Tämä vähimmäisraja on usein 5 metriä.
 6. Huomioi sijoittelussa paloturvallisuus. Älä siis rakenna esimerkiksi liian lähelle muita rakennuksia.
 7. Muista huomioida ympäristö. Alueen kaavassa tai rakentamistapaohjeessa saatetaan määrätä mm. rakennuksen väri, materiaali ja katon tyyppi. Jos kaava ei puutu esteettisiin asioihin, niin kannattaa myös itse arvioida, millainen pihasauna omakotitalon pihaan ja naapurustoon sopii.
 8. Miten vesiasiat saunassa järjestetään. Helpoin ratkaisu pihasaunaan on kantovesi.Tällöin jätevesiasiat on helppo hoitaa, eikä erillisiä viemäriratkaisuja tarvita. Jos sauna liitetään vesijohtoon tai varustetaan esim. lämmivesivaraajalla tai wc:llä, kannattaa pihasaunan jätevedet johtaa viemärijärjestelmään. 

 

Millaiset perustukset pihasauna omakotitalon pihaan vaatii?

Kun hankit pihasaunaa omakotitalon pihaan on tärkeä ottaa selvää, millainen maa-aines tontilla on. Se määrittää myös, millaiset perustukset pihasauna vaatii.

Oikeanlaisella perustuksella varmistetaan, että sauna kestää aikaa eikä esimerkiksi vajoa.

 • Pehmeälle savimaalle soveltuu hyvin ruuvipaaluperustus
 • Kalliolle ja moreenimaalle valitaan yleensä perinteinen pilariperustus ja
 • Routimattomalle maapohjalle sauna voidaan perustaa hyvinkin kevyesti

 

Usein pihasaunan tai saunamökin perustukset tilataan valmiina, joka onkin helppo ja varma valinta. Hieman rakennuskokemusta omaava selviytyy niistä pienellä selvittelyllä myös itse.

Valmiina hankittaessa perustuksille tulee hintaa noin 1000-3000 €.

Lue lisää perustuksista artikkelistamme: Opas pihasaunan perustusten valintaan.

Mitä pihasauna omakotitalon pihaan maksaa?

Omakotitalon pihaan hankittavan pihasaunan hintaan vaikuttaa:

 • kuinka valmiina pihasaunaratkaisun hankit
  • avaimet käteen -toimitettu valmis sauna
  • itse koottava saunapaketti
  • itse hankituista materiaaleista omin käsin rakennettu sauna
 • hankittavan pihasaunan varustelutaso
 • saunan koko

 

Hinnan suhteen – kuten aina – vain taivas on rajana. Suurin osa omakotitalon pihaan pihasaunan hankkivista päätyy kuitenkin melko perus ratkaisuihin pienillä räätälöinneillä. Tärkeintä on, että pihasaunasta löytyy kiuas, lauteet ja pehmeät löylyt.

Koostimme alle pari esimerkkiä, mitä pihasauna omakotitalon pihaan voisi maksaa:

1. Valmis pihasauna, hinta n. 15 000 – 20 000 €

 • Koko: 10-20 m2
 • Työn määrä: Valmis rantasauna ei vaadi ostajalta työtä. Ostajan vastuulla on rakennusluvan ja perustusten kuntoon saattaminen.
 • Varustelu: Valmis rantasauna toimitetaan löylyvalmiina sisältäen mm. kiukaan ja lauteet. Tällä hinnalla saat modernin saunamökin, jossa on tilava sauna, noin 10 m2 pukuhuone ja mukavan kokoinen terassi.
 • Kenelle: Omaa aikaa ja laadukkaita löylyjä arvostavall

2. Itse koottava pihasaunapaketti, hinta n. 10 000 – 15 000 €

 • Koko: Noin 15 m2
 • Työn määrä: Ostajan työksi jää saunan kokoaminen  sekä rakennusluvan ja perustusten kuntoon saattaminen. 
 • Varustelu: Itse koottava saunapaketti sisältää yleensä seinien lisäksi esimerkiksi: lauteet, välikaton, ikkunat, ovet, helat, lukot, lattian ja vesirännit. Esimerkiksi kiukaan hankkiminen on ostajan omalla vastuulla. Aina pakettiin ei kuulu myöskään ulkokattomateriaalia.
 • Kenelle: Työteliäälle rakentajalle, jolla vasara pysyy kädessä, ja jolla on runsaasti omaa aikaa.

3. Pieni tynnyrisauna, hinta n. 3000 – 10 000 €

 • Koko: 4-8 m2
 • Työn määrä: Tynnyrisauna toimitetaan yleensä osina, jolloin kokoaminen jää ostajalle.
 • Varustelu: Tynnyrisaunapaketti sisältää useimmiten rakennusmateriaalit, ovet ja ikkunat, kattohuovan, lauteet, lattian yms. Kiuas ei yleensä kuulu hintaan.
 • Kenelle: Jonkinverran rakennustaitoja omaavalle, joka ei kaipaa saunalta paljoa tilaa tai suurempia ihmeitä. 

4. Pitkästä tavarasta rakennettu pihasauna, hinta ???

 • Koko: Koko täysin itse päätettävissä.
 • Työn määrä: Pitkästä tavarasta rakentaminen tarkoittaa perinteisesti rakennettua pihasaunaa, eli rakentaja hankkii itse rakennusmateriaalit työmaalle sekä käsittelee, työstää ja asentaa itse. 
 • Varustelu: Varusteluun voi vaikuttaa täysin itse.
 • Kenelle: Rakennusalan ammattilaiselle tai vähintäänkin hyvin kokeneelle harrastajalle. Aikaa ja vaivaa joutuu käyttämään paljon, joten lähipiiristä on hyvä löytyä myös käsistään taitavaa talkooväkeä.

Kiinnostuitko?

Haluaisitko tietää lisää Ehtan pihasaunoista? Me rakennamme ja toimitamme löylyvalmiit pihasaunat koko Suomeen yli 1300 saunan kokemuksella.

Kysy lisää, autamme mielellämme ja tutustu omakotitalon pihaan täydellisesti soveltuvaan pihasaunamallistoomme!

Jaa somessa