Moderni saunamökki 30, Saunatuvan asennus, Suomussalmi
15.9.2022

Pihasaunan rakennuslupa – tarvitseeko pihasaunan rakentaminen luvan?

Saunamökin tai pihasaunan rakentaminen tarvitsee toistaiseksi aina rakennusluvan vuoden 2024 loppuun.

Pihasaunan rakennuslupaan on kuitenkin tulossa muutoksia, sillä eduskunta hyväksyi 1.3.2023 uuden rakentamislain, jonka mukaan alle 30 neliön saunamökin tai pihasaunan rakentaminen onnistuu 1.1.2025 alkaen ilman rakentamislupaa. Lakien oli alunperin tarkoitus tulla voimaan vuoden 2024 alussa, mutta niitä siirrettiin vuodella eteenpäin.

Rakennuslupa pienelle pihasaunalle maksaa kunnasta riippuen tällä hetkellä vain noin 200-800 €.

Lue tästä artikkelista:

 • Pihasaunan rakennuslupa vuonna 2023-2024
 • Miten rakennuslupa hankitaan?
 • Rakennuslupa vuonna 2025 lakimuutoksen jälkeen
 • Hyvä tietää: rakennuslupa muutos
 • Muista nämä: pihasaunan rakentaminen

Pihasaunan rakennuslupa vuonna 2023-2024

Toistaiseksi siis vuoden 2024 loppuun saakka rakennuslupa vaaditaan aina, kun rakennukseen tulee kiinteä tulisija. Rakennuslupa vaaditaan vaikka sauna olisi hyvinkin pieni tai se hankittaisiin valmiina pakettina.

Myös niin sanotut siirrettävät saunat tarvitsevat rakennusluvan. Tosin oikeasti paikkaa vaihtavat saunat, kuten tapahtumien mukana liikuteltava sauna, ei lähtökohtaisesti tarvitse lupaa.

Rakennuslupa – miten se hankitaan?

Rakennuslupa tulee hankkia oman kunnan rakennusvalvonnasta. Rakennusvalvonnan yhteystiedot löytyvät helpoiten verkossa googlaamalla. Rakennusluvan hakeminen pihasaunalle on melko helppoa ja suoraviivaista. Rakennuslupahakemuksen voi jättää kirjallisena tai sähköisesti esimerkiksi www.lupapiste.fi:n kautta niissä kunnissa, jotka ovat palvelussa mukana.

Jotta voit saada saunamökin tai pihasaunan rakentamiselle rakennusluvan, tarvitset nipun erilaisia dokumentteja. Valmissaunalle rakennuslupaa on helpompi hakea, koska saunavalmistajat toimittavat sinulle tarvittavat dokumentit. Jos puolestaan rakennat pihasaunan itse, jää dokumenttien hankkiminen sinulle.

Tarvitset saunan rakennuslupaa varten ainakin:

 • selvitys savuhormista
 • saunan pohjapiirros
 • asemapiirros
 • julkisivupiirros
 • saunan pystyleikkauskuva
 • tontin dokumentaatio

Saunan rakennusluvan hakemisessa sinua auttavat kunnan työntekijät. Myös me Ehtasaunalla olemme apunasi prosessissa ja autamme kaikissa kysymyksissäsi.

Jos sinua kiinnostaa pihasaunan rakennusprojekti ja rakennuslupa, ja haluat niistä lisää tietoa, olethan meihin yhteydessä – autamme mielellämme!

Pihasaunan rakennuslupa vuonna 2025

Eduskunnan 1.3.2023 hyväksymä uusi rakentamislaki helpottaa saunan rakentajia ja rakennuslupaa miettiviä. Lain on määrä tulla voimaan vuoden 2025 alussa.

Lakiuudistus tarkoittaa, että ei asuinkäyttöön tarkoitetut, alle 30 neliömetrin piharakennukset on mahdollista rakentaa jatkossa ilman rakennuslupaa. Tällaiseksi piharakennukseksi lasketaan esimerkiksi juurikin pihasauna, saunamökki, aitta tai vaja. Rakentamislupaan vaikuttaa neliömäärä, ei esimerkiksi kiukaan tai takan olemassaolo.

Uudessa laissa määritellään myös, että ilman rakennuslupaa rakennettava rakennus ei saa olla asumiskäytössä. Yksi määritelmä asumiskäyttöön tarkoitetulle rakennukselle on, että rakennuksessa on hella. Tulevaisuudessakaan ilman rakennuslupaa rakennettu pihasauna ei voi siis sisältää keittiötä.

Hyvä tietää: rakennuslupa muutos

Lakiuudistus on osa suurempaa kokonaisuutta, jossa rakentamista pyrimään uudistamaan muun muassa vähähiilisemmäksi.

Vaikka edellä mainitut rakennukset eivät tarvitse jatkossa rakennuslupaa, on kaikessa rakentamisessa jatkossakin noudatettava rakennusmääräyksiä, kaavassa määrättyä rakennusoikeutta sekä rantarakentamisen säädöksiä.

Ennen lakia rakentamislupien myöntämiskäytännöt ovat olleet kunnissa kirjavia. Lakiuudistuksen myötä myös rakentamislupien myöntäminen kunnissa yhdenmukaistuu.

Lakimuutoksen myötä rakennuslupa, toimenpidelupa ja toimenpideilmoitus sulautuvat yhdeksi lupamuodoksi, rakentamisluvaksi.

Muista nämä: pihasaunan rakentaminen

Käyttötarkoitus

Mieti, mitä pihasaunalta haluat. Käytätkö sitä myös talvella? Toimiiko se lisämajoituksena? Lue lisää saunan mitoituksesta artikkelistamme: Saunan mitoitus

Perustukset

Kestävät ja oikeanlaiset perustukset takaavat, että saunasi kestää paremmin, eikä esim. vajoa. Lue lisää oikeanlaisten perustusten valinnasta artikkelistamme: Pihasaunan perustukset ABC

Tee-se-itse vai ostettuna

Haluatko ja osaatko itse rakentaa saunan? Riittääkö aika? Lue lisää, mitä sauna maksaa itse tehtynä tai valmiina hankittuna artikkelistamme: Saunamökin hinta

Ulkonäkö

Haluatko saunaan perinteistä ilmettä vai modernimpaa näköä. Minkä värisen saunan haluat? Toivotko kenties iso ikkunaa suoraan järvelle. Lue lisää artikkelistamme: Saunan väri – vinkkejä sisäseinien käsittelyyn

Kiinnostuitko?

Kiinnostaako rakennuslupa muutos? Haluatko tietää lisää rakennusluvasta tai saunan hankinnasta? Ole yhteydessä, autamme mielellämme!

Tutustu myös pihasaunamallistoomme täällä.

Jaa somessa