Pihasaunan suunnittelussa kiukaan valinta on keskeinen päätös. Tärkein osa päätöstä on, haluaako niin sanotusti “puusaunan” vai “sähkösaunan”.
Suomalaisten mielestä avain parhaisiin löylyihin on tunnelmallinen puusauna. Sähkösauna voi kuitenkin sopia joillekin paremmin – tärkeintä on, että ymmärrät molempien saunojen erityispiirteet ja valitset sitten juuri omaan tilanteeseen sopivan kiukaan.
Tässä artikkelissa tarkastelemme puusaunan ja sähkösaunan erityispiirteitä sekä vertailemme molempien vaihtoehtojen etuja ja haasteita. Saat myös tärkeää tietoa rakennusmääräyksistä, joiden yksityiskohdat ovat tärkeitä erityisesti puulämmitteisen saunan rakentamisessa.
Artikkelin sisältö:
Puukiuas luo tunnelmaa ja antaa hyvät löylyt
Ehtan tekemän saunatutkimuksen mukaan tunnelmallinen mökkisauna puukiukaalla antaa ylivoimaisesti parhaan saunaelämyksen ja löylyt.
Puusaunan lämmittäminen onkin oma vahva perinteensä. Saunominen alkaa maadoittavasta puun tuoksusta ja tulen sytyttämisestä kiukaaseen. Tämä rituaali luo saunomiseen ainutlaatuisen tunnelman.
Puukiukaan lämmittämiseen kuluu 20–60 minuuttia saunan koosta, kiukaan tyypistä ja poltettavasta puusta riippuen. Saunan lämpötilaa säädellään poltettavan puun määrällä ja palamisnopeudella (säätämällä ilmaluukkua).

Lämmityksen aikana voi esimerkiksi ulkoilla, viettää aikaa läheisten seurassa tai valmistaa vaikka perinteisen saunavihdan.
Nykyään oman pihasaunan tai mökkisaunan hankkiminen onkin helpompaa kuin koskaan, sillä saunan voi ostaa valmistoimituksena kokonaisena tontille kuljetettuna. Rakennuslupaakaan ei tarvitse enää hakea alle 30 neliön kokoisiin piharakennuksiin.
👉 Lue kaikki, mitä sinun tulee tietää pihasaunan rakennusluvasta >>
Puukiukaan edut
- Puun tuoksu sekä tulen ja sen äänen luoma tunnelma.
- Hyvä ilmanvaihto hormin kautta.
- Puukiukasta saa helposti paljon tehoa:
Isokin kivimäärä lämpenee kohtuu ajassa. - Lämpötehoja voi hyödyntää myös pesuveden lämmittämiseen.
- Voit heittää löylyä runsaasti, ilman että kiuas jäähtyy.
- Sähkötöitä ei kiukaan takia tarvitse tehdä.
- Valaistuksenkin voi halutessaan hoitaa ladattavilla led-lampuilla.
- Saunan lämmitys ei ole riippuvainen sähköstä tai sen hinnasta.
Puukiukaan haitat
- Suojaetäisyydet ja turvallisuus huomioitava suunnittelussa. (Suojaetäisyyksiä voi minimoida erilaisilla suojauksilla, mutta puukiuas vaatii kuitenkin aina enemmän tilaa ympärilleen kuin sähkökiuas. Lue lisää alempaa!)
- Lämmitys vaatii vaivannäköä.
- Lattialle kertyy helposti roskia, mikä lisää siivoustarvetta.
- Puun polttamisesta syntyy pienhiukkaspäästöjä.
- Nuohous tulee muistaa tehdä vuoden välein ympärivuotisesti käytettävän ja 3 vuoden välein osan vuodesta käytössä olevan rakennuksen tulisijoihin.
Puukiuas pieneen saunaan on mahdollista, mutta vaatii tarkkaa suunnittelua
Mitä enemmän saunassa on ilmatilaa, sitä mukavampi siellä on saunoa. Nykyään saunojen kokoa on kuitenkin optimoitu yhä pienemmäksi. Ehtan pienimmän pihasaunan löylyhuoneen pinta-ala on 4,8 m².

Saunan korkeus vaikuttaa saunomiskokemukseen
Myös saunan korkeus vaikuttaa saunomiskokemukseen. Jotta löyly leviää oikein ja saunassa on miellyttävä hengittää, korkeutta tulisi olla vähintään 220–240 cm.
Puukiuas vaatii ilmatilaa myös siksi, että palamisprosessi kuluttaa happea ja tuottaa savukaasuja.
Korkeus vaikuttaa myös lauteiden sijoitukseen. Mitä matalampi sauna, sitä matalammalle jäävät myös lauteet. Tällöin saunojan jalat eivät välttämättä saa riittävästi lämpöä.
Suomalaisessa kansanperinteessä puhutaan “löylyn laista”, jonka mukaan varpaat tulee jäädä 5cm kiukaan yläpuolelle. Löylyn laista kannattaa olla perillä, tosin oikeanlaisella saunan suunnittelulla ei aivan näin tarkka tarvitse lauteiden sijoituksessa olla.
Esimerkiksi Ehta käyttää malleissaan kiukaan kanssa alas asti asennettavaa suojaseinää, joka lämpenee kiukaan lämmetessä ja lämmittää lattialta nousevaa ilmaa. Näin varpaat eivät lauteilla varmasti palele, vaikka ne eivät pienessä saunassa aivan kiukaan tasalle nousisi.
Pienen saunan suunnittelussa huomioitava myös paloturvallisuus
Pieni puulämmitteinen pihasauna vaatii tarkan suunnittelun paloturvallisuuden suhteen. Suojaetäisyydet määrittävät suunnittelua voimakkaasti, sillä seinät ja lauteet eivät saa olla liian lähellä kiuasta. Kiukaan ja palavien rakenteiden välillä tulee tyypillisesti olla (hieman kiukaasta riippuen) 300 mm kiukaan sivuille ja 1300mm kattoon. Tarkista tarkat suojaetäisyydet kiukaan tiedoista tai myyjältä.
Kiukaan ympärille asennettavan palosuojalevyn avulla avulla tarvittavat suojaetäisyydet voi jopa puolittaa. Palosuojalevyn voi kiinnittää myös suoraan seinään, mutta se ei ulkonäöllisesti ole kovin suosittu ratkaisu.
Ota paloturvallisuus huomioon kun rakennat puulämmitteisen saunan
Kun suunnittelet pihasaunaa, jossa on puukiuas, muista huomioida tulipesän turvallisuutta ja suojaetäisyyksiä koskevat määräykset. Keskeisimmät määräykset koskevat savuhormia ja suojaetäisyyksiä:
- Saunan etäisyys muista rakennuksista:
Etäisyys muista rakennuksista tulee olla vähintään 8 metriä ja tontin rajoista vähintään 4 metriä. Vaadittua etäisyyttä voi pienentää rakentamalla osastoivan seinän. - Hormin ja savupiipun asennus:
Puukiukaan käyttö edellyttää asianmukaisesti asennettua hormia ja savupiippua, jotka täyttävät paloturvallisuusmääräykset. - Paloturvallisuus ja suojaetäisyydet:
Varmista, että saunan rakenteet ja kiukaan etäisyys muista rakenteista täyttävät paloturvallisuusvaatimukset.
Suojaetäisyyksiä voi pienentää palosuojalevyn avulla. - Muista nuohous:
Säännöllinen nuohous on pakollista paloturvallisuuden varmistamiseksi. (1krt/vuosi tai osan vuodesta käytössä olevissa vapaa-ajan asunnoissa 3 vuoden välein).

Sähkökiuas on vaivaton tilaihme
Sähkökiuas on helppokäyttöinen vaihtoehto, joka ei vaadi hormia tai savupiippua. Lämmittäminen onnistuu kerran namiskaa vääntämällä eivätkä saunan suunnittelua rajoita tulipesiä koskevat suojaetäisyydet. Eristetyllä vaipalla varustettu sähkökiuas voidaan jopa upottaa lauderakenteisiin.
Sähkökiukaita on useita tyyppejä
- Jatkuvalämmitteinen kiuas:
Yleisin malli, jossa lämpötilaa säädetään ohjauskeskuksen ja termostaatin avulla. Kivet lämpenevät vastusten avulla, ja saunan lämpiämisaika on 20–30 minuuttia. - Varaava kiuas:
Sisältää enemmän kiviä ja eristetyn rakenteen. Kivet kuumennetaan lämpöelementeillä ja lämpiämisaika on 1–1,5 tuntia. - Heti valmis kiuas:
Pidetään jatkuvasti valmiustilassa matalalla teholla, jolloin saunan saa nopeasti käyttöön tehoa nostamalla.
Sähkökiukaan edut
- Helppo asentaa ja käyttää.
- Mahdollistaa monipuolisemmat saunan pohjaratkaisut ja vaatii vähemmän tilaa.
- Vaivaton lämmitystapa, joka on mahdollista myös ajastaa.
- Ei tarvetta hormille tai savupiipulle.
Sähkökiukaan haitat
- Vaatii sähkökytkennän ja riittäväksi mitoitetun sähkönsyötön.
- Ilmanvaihto ei välttämättä ole yhtä hyvä kuin puulämmitteisessä saunassa, missä tulipesä kierrättää ilmaa luonnollisesti.
- Väärin mitoitettu kiuas voi aiheuttaa haasteita. Esimerkiksi liian pienitehoinen kiuas haastaa saunan kuivumista, mikä voi aiheuttaa jopa ongelmia rakenteisiin.
- Saunomisen kustannukset voivat olla korkeat, sähkön hinnasta riippuen.
- Ison kivimassan sisältävä kiuas antaa pehmeämmät löylyt, mutta on sähkölämmitteisenä hidas ja kallis lämmittää.
- Rikkoutunut tai viallinen sähkökiuas voi aiheuttaa tulipalon.
Yhteenveto
- Kiukaan valinta vaikuttaa merkittävästi saunakokemukseen ja saunan rakentamiseen liittyviin vaatimuksiin.
- Puukiuas tarjoaa perinteisen tunnelman ja hyvät löylyt, mutta vaatii enemmän vaivannäköä ja paloturvallisuusmääräysten huomioimisen.
- Sähkökiuas on helppokäyttöinen ja siisti vaihtoehto, mutta se vaatii oikeanlaisen sähkökytkennän. Lisäksi ilmanvaihto saattaa olla heikompi ja lämmitys kalliimpaa. Saunakokemuksesta jää myös puuttuumaan elävän tulen tuoma tunnelma.
- Onnistunut pihasaunaprojektin lähtee huolellisesta suunnittelusta ja paikallisten määräysten tarkistamisesta.
Ehta valmissauna mahdollistaa helpon saunaprojektin
Ehtan valmissaunat mahdollistaa sinulle helpon saunaprojektin, sillä huolehdimme suunnittelusta ja saunan määräystenmukaisuudesta puolestasi. Voit kuitenkin olla suunnittelussa mukana niin paljon kuin haluat, sillä kuuntelemme joka vaiheessa asiakkaidemme toiveita.
- Ehta toimittaa myös hormipiirustuksen, kiukaan vaatimuksenmukaisuustodistuksen sekä kattavan dokumentaation saunasta.
- Kuntakohtaisissa määräyksissä ole yhteydessä oman kunnan rakennusvalvontaan. Ostajan vastuulla on muun muassa varmistaa, että rakennus ei tule liian lähelle muita rakennuksia tai rantaa!
Varaa Ehtalta ilmainen etäsuunnittelupalaveri, jos kaipaat apua saunan suunnittelussa ja hankinnassa! Saat ammattilaisen palvelua ja nopeutat suunnittelua huomattavasti – ilman painostusta ostopäätökseen.
Ehta valmissaunojen kiuasvaihtoehdot
Ehta valmissaunat ja saunamökit ovat käyttävalmiita kiuasta myöten. Kun rakennus toimitetaan tontillesi ja asennetaan käyttövalmiina perustusten päälle, pääset saunaan jo samana iltana!
Toki kiukaan voi hankkia myös itse, jos löydät mieluisamman kiukaan muualta.
Ehtan suositus on puukiuas, sillä se on tekemämme saunatutkimuksen mukaan ehdottomasti suosituin vaihtoehto erityisesti pihasaunoihin.

Harvia 16 piippuvesisäiliöllä
Hyväksi havaittu vakiokiukaamme Harvia 16 on kestävä puulämmitteinen tehopakkaus, Nopea ja puhtaasti lämpenevä kiuas täyttää myös vaativan saunojan toiveet. Valurautainen lasiluukku ja rosterinen piippuvesisäiliö (22 l).
Harvia 20 Pro kiuas
Suosittelemme tehokkaampaa Harvia 20 Pro -kiuasta, jos saunaa lämmitetään kovilla pakkasilla.
Kiuas on varustettu etuvesisäiliöllä.
Pro-mallissa on grafiitin musta ulkokuori, etupuolella ruostumatonta terästä sekä tukeva lasiluukku, josta voit ihailla tulen loimua. Suuri kivimassa varaa lämpöä tehokkaammin, sekä antaa erityisen pehmeät ja kosteat löylyt.

Harvia Legend 240 GreenFlame-kiuas
Harvia Legend -puukiukaan mahtava kivimäärä takaa savusaunamaisen pehmeät löylyt. Mustan takorautasylinterin sisään vangitut kivet miellyttävät myös esteetikkoa. Suuren lasiluukun takana loimuava tuli palaa puhtaasti, sillä kiukaan sydän on täysin uudistunut GreenFlame 20 -tulipesä – kehitetty puhtaan palamisen ehdoilla.
